آوریل 29, 2024

تحلیل فضای شهری بازار تاریخی اراک – پاورپوینت تحلیل بازار اراک شامل 93 اسلاید

تحلیل فضای شهری بازار تاریخی اراک – پاورپوینت تحلیل بازار اراک شامل 93 اسلاید

همراهان محترم گروه معماری فراز در این بخش از سایت معماری فراز به ارائه اولین پاورپوینت تحلیل فضای شهری بازار اراک خواهیم پرداخت .

تحلیل فضای شهری بازار تاریخی اراک – پاورپوینت تحلیل بازار اراک شامل 93 اسلاید

مجموعه تاریخی بازار سرپوشیده اراک توسط گروه مطالعاتی فراز مورد تحلیل و طبق مشاهدات میدانی بررسی شده است .

این پاورپوینت شامل 93 اسلاید جامع و قابل ویرایش می باشد که در تاریخ نوزدهم آبان ماه 1402 توسط گروه معماری فراز برای اولین بار ارائه گردیده است .

فهرست مطالب این پاورپوینت را می توانید در ادامه مشاهده نمائید :

مقدمه : معرفی بازار سرپوشیده اراک

تاریخچه

دلایل ساخت 

موقعیت جغرافیایی

دسترسی های اصلی و فرعی

بررسی معماری و سیرکلاسیون حرکتی

مصالح

بررسی فضاهای موجود در بازار

  • سراها و تیمچه ها
  • سرای هزاوه ای ها
  • سرای کتاب فروش ها
  • سرای تقوایی
  • سرای کاشانی
  • موزه سلطان آباد سرای کاشانی
  • سرای گلشن
  • سرای صندوق سازها
  • سرای کلیمی
  • سرای آقایی
  • سرای مسگرها یا وکیل
  • سرای نوذری
  • سرای فدایی

حمام ها

بررسی و معرفی فضاهای مهم اطراف بازار اراک

باغ ملی

پیاده راه امیرکبیر

میدان ارگ

کارکردها

کارکرد اقتصادی

اجتماعی

سیاسی

کفسازی ها

خط آسمان ( بررسی سقف بازار )

پرسشنامه

جذول swot

نقاط قوت و ضعف

فرصت ها و تهدید ها

نتیجه گیری و پیشنهادات

تحلیل فضای شهری بازار تاریخی اراک
تحلیل فضای شهری بازار تاریخی اراک

اولین و کاملترین پاورپوینت تحلیل فضای شهری بازار اراک

تمامی آیتم های ذکر شده در فهرست مطالب این پاورپوینت به طور کامل مورد تحلیل قرار گرفته است و در هر بخش تصاویر مربوطه نیز قرار داده شده است .

بازار تاریخی اراک یکی از نخستین بناهای ساخته شده در این شهر است که معماری بی‌نظیری دارد و به دلیل تقارن و نظم هندسی آن را متمایز از سایر بازارهای سنتی ایران می‌دانند. 

قدمت بازار اراک به دوران قاجار باز می‌گردد؛ این مجموعه دارای سراها و تیمچه‌های متنوعی است

بازار اراک حدود 20 سرا و تیمچه را در خود جای داده است که سرای نوذری، سرای کتاب‌فروش‌ها و سرای کاشانی از مهم‌ترین آن‌ها به شمار می‌روند. اگر بازار تاریخی اراک را همانند انگشتری برای این شهر بدانیم سرای کاشانی همچون نگینی برای این انگشتر است.

ثبت ملی: این مجموعه در تاریخ ۱۰ آبان ۱355 با شماره ۱۲۸۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

بازار سرپوشیده اراک
بازار سرپوشیده اراک

تاریخچه بازار سرپوشیده اراک

در روزگار حکومت فتحعلی‌شاه قاجار و هم‌زمان با شکل‌گیری سلطان‌آباد (اراک امروزی) شخصی به نام یوسف خان گرجی بازار تاریخی اراک را ساخت. این مجموعه ارزشمند با مساحتی 14 هکتاری به عنوان نگین معماری و شهرسازی اسلامی دارای حمام، مسجد، مدرسه، آب‌انبارها، گذرها و کاراوانسراهایی بوده است و به دلیل موقعیتی که داشت استراتژیک‌ترین نقطه شهر به شمار می‌رفت. 

بازارها همیشه نقشی مهم در دادوستدهای اقتصادی و البته تصمیم‌گیری‌های سیاسی داشتند. این بازار علاوه بر کارکرد اقتصادی که جذب فروشندگان، تولیدکنندگان و صادرات را شامل می‌شود، کارکرد اجتماعی از نظر ارتباط افرادی از طبقات مختلف جامعه با یکدیگر، نیز دارد. همچنین از کارکرد سیاسی این بازار چه در گذشته و چه در شرایط کنونی نباید غافل شد.

بازار تاریخی اراک مجموعه ارزشمندی با قدمت ۲۰۰ سال است که پتانسیل بالایی برای رونق اقتصادی و گردشگری دارد. 

بر اساس تحقیقات کارشناسان و اسناد و مدارک موجود ساخت شهر اراک حدود بیست سال زمان برده و قسمت‌های مثل راسته‌ها، سراها و دالان‌ها در طی همین سال‌ها ساخته شده‌اند.

بنای ابتدایی بازار را فردی به نام سپهدار اعظم (حاکم وقت شهر) در اوایل قرن سیزده بنا نهاده است که امروزه مسجد و مدرسه‌ای به نام وی در بازار وجود دارد. اقتصاد قوی در اطراف شهر سلطان‌آباد و نیاز به محلی برای ارائه محصولات مرغوب کشاورزی منطقه و معرفی و فروش فرش معروف ساروق ، انگیزه اصلی ایجاد شهر و بازار آن از لحاظ اقتصادی بوده است.

این مجموعه در گذشته چهار حمام به نام‌های حمام چهارسوق، حمام نو، حمام شیخ الاسلام و حمام فیروزه داشته که با گذشت زمان برخی از آن‌ها تغییر کاربری دادند.

ورودی بازار از سمت میدان ارگمعماری بازار تاریخی اراک

معماری منحصربه‌فرد این بازار برگرفته از سبک معماری دوره قاجار با طاق‌های گنبدی شکل آجرنماست که به صورت ضربدری ساخته شده‌اند.

بازار اراک مسیرهای منظم و هندسی دارد و بر خلاف بازارهای دیگر آزاد و منحنی نیست؛ دو مسیر عمود بر هم بازار شامل مسیر شرقی‌-غربی با طول ۲۰۰ متر و مسیر شمالی-جنوبی با طول ۷۲۰ متر است که این دو محور در محلی به نام چهارسوق یکدیگر را قطع می‌کنند؛ در این محل یک حوض سنگی قدیمی‌ (یادگاری از شهر سلطان‌آباد) و بزرگ‌ترین گنبد مجموعه در بالای آن وجود دارد.

 در روزگار قدیم و در چهار طرف بازار دروازه‌هایی به نام‌های دروازه قبله، دروازه راهزان، دروازه شهرجرد و دروازه حاج علی‌نقی وجود داشته که امروزه آثاری از آن‌ها دیده نمی‌شود.

آجر (مهمترین ملات)، خشت، گل،گچ، خاک، آهک، چوب و صفحاتی از ورق‌های منجمد شده سرب و مس از مصالح به‌کاررفته در این بازار است، سقف‌ها به صورت گنبدی با نورگیرهای متعدد (برای تهویه و تامین نور) و بام‌ها نیز همه از کاهگل ساخته شده‌اند که این شیوه معماری باعث شده که هوای داخل بازار در تابستان و زمستان متعادل باشد.

همچنین طراحی راه‌های داخلی بازار نیز به گونه‌ای صورت گرفته بود که در هنگام آتش‌سوزی خارج شدن جمعیت حاضر در بازار در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود، تمام سراها و تیمچه‌ها یک درب خروجی به خارج از بازار دارد و با یکدیگر نیز در ارتباط‌ می باشند .

تحلیل بازار اراک

تیمچه ها و سراهای بازار تاریخی اراک 

مجموعه بازار تاریخی اراک پانصد باب مغازه در راسته‌ بازار دارد و مکان‌های دیگر مانند بازارچه‌های اختصاصی، باراندازها، انبارها و کارگاه‌های تولیدی در بیست سرا و تیمچه فعالیت دارند.

بعضی از این سراها به نام بنیان‌گذار آن یا نوع کالا و محصولاتی که در آنجا یافت می‌شود شهرت پیدا کرده‌اند. تیمچه‌ها معمولا ساختمانی دو طبقه دارند که در برخی از آن‌ها تجار یا مسافرانی که از نقاط دور برای خرید به بازار می‌آمدند شب را در طبقه دوم می‌گذراندند؛ سراها به غیر از نقش تجاری اقامتگاه‌های موقتی نیز محسوب می‌شدند.

مجموعه تاریخی بازار اراک

بازارها همیشه نقشی مهم در دادوستدهای اقتصادی و البته تصمیم‌گیری‌های سیاسی داشتند.

این بازار علاوه بر کارکرد اقتصادی که جذب فروشندگان، تولیدکنندگان و صادرات را شامل می‌شود، کارکرد اجتماعی از نظر ارتباط افرادی از طبقات مختلف جامعه با یکدیگر، نیز دارد. همچنین از کارکرد سیاسی این بازار چه در گذشته و چه در شرایط کنونی نباید غافل شد.

پاورپوینت تحلیل بازار اراک

خرید و دانلود پاورپوینت تحلیل فضای شهری بازار اراک

شما عزیزان می توانید در ادامه اولین و کاملترین پاورپوینت تحلیل فضای شهری بازار تاریخی اراک را شامل 93 اسلاید قابل ویرایش ، خرید و به صورت فوری دانلود نمائید .

گروه معماری فراز بزرگترین مرجع تخصصی معماری

درباره نویسنده

مطالب مرتبط:

ثبت دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!